Hoe veilig is kopen op plan?
In dit blogartikel leggen we uit wat kopen op plan precies inhoudt, hoe het wettelijk geregeld is, welke bescherming je geniet als koper en wat de voordelen zijn.
Ben je van plan om een woning of appartement aan te kopen, maar ben je ook open voor een project dat nog in aanbouw is? Dan is “kopen op plan” misschien exact wat je zoekt.
Wat betekent kopen op plan?
Kopen op plan betekent dat je een woning of appartement aankoopt voordat de bouw voltooid is – of zelfs voordat er met de bouw gestart is. Je koopt dus een onroerend goed op basis van plannen, renders en lastenboeken. Deze manier van kopen is in België strikt juridisch geregeld door de Wet Breyne, die kopers maximaal beschermt.
De Wet Breyne: jouw bescherming bij kopen op plan
De Wet Breyne is specifiek opgesteld om particulieren te beschermen die een woning op plan kopen. Dankzij deze wet:
- Betaal je maximaal 5% voorschot bij de ondertekening van de compromis.
- Worden bij de notaris alleen het grondaandeel en de reeds uitgevoerde constructieschijven gefactureerd.
- Worden de constructieschijven vast bepaald in de compromis en stelselmatig gefactureerd na akte naarmate de werken vorderen.
- Is de verkoper verplicht een financiële waarborg te stellen tegen faillissement.
Deze waarborg betekent dat je als koper geen financieel risico loopt.
Veelgestelde vragen over kopen op plan
-
Ben ik financieel beschermd bij aankoop op plan?
Ja, volledig. De verkoper moet een volledige voltooiingswaarborg stellen ten voordele van de koper. Zo ben je als koper beschermd tegen alle financiële risico’s, zoals faillissement van de verkoper.
-
Kan ik zelf de afwerking kiezen?
Absoluut. Bij een aankoop op plan krijg je een lastenboek, waarin de afwerking (zoals vloeren, sanitair, keuken, enz.) beschreven staat. Binnen het vooropgestelde budget kan je bij de gekozen leveranciers zelf materialen kiezen. Hoe vroeger je instapt in het bouwproces, hoe meer keuzemogelijkheden je hebt.
-
Wat is het verschil tussen een voorlopige en een definitieve oplevering?
Voorlopige oplevering: gebeurt wanneer de bouwwerken klaar zijn. Samen met de bouwheer en architect controleer je de woning. Zichtbare gebreken worden opgelijst.
Definitieve oplevering: vindt minstens 1 jaar later plaats. In die periode – de waarborgtermijn – kan je nog lichte verborgen gebreken melden.
Waarom kopen op plan interessant is
Kopen op plan biedt zekerheid, bescherming en flexibiliteit. Je bent juridisch beschermd, je hebt inspraak in de afwerking, en je krijgt een gloednieuwe woning die voldoet aan de nieuwste normen qua isolatie, energie en comfort.
Bovendien biedt kopen op plan een waardevolle investering op lange termijn.
Laat je professioneel begeleiden
Bij Group Vlaemynck hebben we alle expertise in huis om je bij elke stap van je aankoop op plan te begeleiden. Of je nu op zoek bent naar een investering of een nieuwe thuis, wij zorgen voor duidelijkheid, zekerheid en resultaat.
Bekijk de video hieronder:
Tekst: Noortje Van Daele - Bestuurder bij Vlaemynck Tielt